اپل لباس و کت؛ همه چیز درباره لباس های اپل دار
برخی بر این باورند که استفاده از اپل لباس زنانه تلاشی موفق و شاید ناموفق برای مردانه به نظر رسیدن بوده است! البته نمیتوان این اتفاق را صرفا با حدس و گمانهای متعدد و گوناگونی که میشنویم، باور کنیم. هر رویداد و اتفاقی که در حوزههای مختلف رخ میدهد، بدون شک پایه و اساسی داشته و دارد که شاید ما در ابتدا از آنها بیخبر باشیم. از آنجا که اپل لباس بهویژه اپل لباسهای زنانه در بازه زمانی مشخصی به شدت پرطرفدار شده بود و مورد استفاده قرار میگرفت، در این مطلب قصد داریم تا همه چیز را درباره آن با شما در میان بگذاریم.
اپل یا همان اپل لباس زنانه چیست؟
اپل یا بهعبارتی همان اپل لباس زنانه در اصل نوعی بالشت ابری اسفنجی و نرم است که آن را معمولا در قسمت سرشانهها به لباس میدوزند تا لباس صافتر و اتو کشیدهتر به نظر برسد. به عبارتی، اگر شخصی شانههایی افتاده داشته باشد، اپل کمک میکند تا به دلیل افتادگی شانهها، از زیبایی و فرم اصلی لباس کاسته نشود. این بخش از لباس نیز مانند سایر آیتمها تاریخچه جذابی دارد.
کلمه اِپُل در فرهنگ فارسی ما به نوعی پارچه که از پنبه، ابر یا اسفنج پر شده باشد، گفته میشود که با هدف خوشفرمتر به نظر رسیدن، آن را از زیر لباس به قسمت شانههای آن میدوزند و بدین شکل اپل به لباس وصل میشود.
شاید ندانید که اپل هم مانند سیر تحولی لباس زنان در قرن گذشته از ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰، سیر تحول جذابی داشته است. این آیتم برای بار اول درست در سال ۱۹۳۰ برای استفاده در لباس معرفی شد. اپل را در اصل با هدف کمی مردانه به نظر رسیدن اندام زنان، به لباس اضافه کردند. لباسهایی مانند پالتوها، بارانیها و کتها که کمی سنگینتر بودند و در آنها از پارچههایی با بافت منسجمتر استفاده میشد، در اولویت اول استفاده از اپل قرار داشتند. سپس، اپل در سال ۱۹۳۱ با طراحی بانو «السا شیاپارلی» به شدت در صنعت مد و فشن محبوب شد و یک سال پس از آن، بازیگر مشهور و خوشنام سینما یعنی «جوان کرافورد» در فیلمهای خود از لباسهای دارای اپل استفاده کرد.
اپل در دوران ابتدایی، فرمی کوچک و کاملا نیمدایره یا مثلثی داشت. فضای داخلی آن را معمولا با خاک، پشم و گاه پنبه پر میکردند و محل اصلی قرار گرفتن آن هم قسمت تاج آستین لباس بود.
کاربرد اپل در لباس و مانتو
حال که با اپل، تاریخچه آن و نحوه قرار گرفتنش در لباس آشنا شدید، بد نیست بدانید که بعد از دهه ۵۰ میلادی، اپلها دیگر کاربرد خود را از دست دادند و دیگر در پوششهای مختلفی مانند کت زنانه، شومیزها و پیراهنها مورد استفاده قرار نگرفتند. اما بعد از آن، مجددا در دهه ۷۰ میلادی بر سر کار آمدند و یک طراح بریتانیایی به نام «باربارا هولانیکی» با برندی با نام «بیبا» که همگی طراحیهایی بر اساس الهامات دهه ۳۰ میلادی بودند، مجددا اپل را بهکار برد.
در دهه ۸۰ هم این آیتم به وفور در تمام لباسها مورد استفاده قرار گرفت. دهه ۸۰ میلادی تقریبا معادل با دهه ۶۰ شمسی بود؛ درست زمانی که اپل راه خود را به کشور ما هم باز کرد و در لباسهای مختلف زنانه، کودکانه و پوششهای گوناگونی مثل پیراهن زنانه، مانتو و لباسهای معمولی و مجلسی به شدت مورد استفاده قرار گرفت. در آن دوران اپل را با هدف داشتن سرشانههای زیبا در مانتو و دیگر لباسها مورد استفاده قرار میدادند تا افراد خوشاستایلتر از چیزی که هستند، به نظر برسند.
علاوه بر اینکه اپل باعث زیباتر شدن لباس میشد، کمک میکرد که اگر فرد شانههایی افتاده یا نامساوی دارد، این عیب با استفاده از اپل پوشانده شود و اندام او خوشفرمتر و خوشاستایلتر به نظر برسد. به همین دلیل بود که آن را در دورانی خاص در مانتوهای مجلسی، اداری، لباسهای ضخیم، کتها، پیراهن و سایر لباسهای بانوان، زیاد مشاهده میکردیم. خیاطها هم هنگام خرید اپل مانتو، این آیتم را بهصورت جفت تهیه میکردند تا آنها را برای هر دو سرشانه مورد استفاده قرار دهند. ضمن اینکه باید بدانید دوختن اپل هم مهارت لازم خود را دارد و اگر خیاط حرفهای نباشد، نمیتواند آن را دقیقا در جایی که باید قرار بگیرد، استفاده کند.
نحوه استفاده از اپل خیاطی
نحوه استفاده از اپل لباس زنانه که در پوششهای دیگری مثل پالتو، بارانی، کت و پیراهن مجلسی مورد استفاده قرار میگیرد، بدینصورت است که اپل دقیقا باید روی سرشانه قرار بگیرد و این یکی از نکات خرید پالتوی زمستانی یا کت و مانتوهای ضخیم است که بیشتر احتمال میرود در طراحی و دوخت آنها از اپل استفاده شود. حالا اگر قصد دارید که خودتان در قسمت سرشانه کت یا بلوز خود از اپل استفاده کنید و لباس اپل دار داشته باشید، در ادامه شیوه اتصال آن به لباس را توضیح میدهیم.
اپل باید به نحوی در سرشانه قرار بگیرد که نصف قطر آن در قسمت جلوی شانه و نیمی دیگر به سمت قسمت پشت سرشانه باشد. برای تعیین نقطه دقیق قرار گرفتن و دوخت اپل باید آن را دقیقا زیر لباس و بر روی شانه فرد بگذارید. بعد از آن با مشخص کردن مرکز اپل بر روی حلقه آستین، دقیقا روی سرشانه فرد کوک بزنید. دقت کنید که به هیچ وجه نیاز نیست که شما اطراف اپل را به لباس بدوزید، چون این کار باعث نافرم شدن سرشانه لباس شما خواهد شد. اپلها در حالت کلی هم ضخیم و هم نازک هستند و بر اساس جنس پارچه و مدل لباس و سرشانه افراد، مورد استفاده قرار میگیرند.
ویژگی های اپل سرشانه
همانطور که گفتیم، اپل نوعی اسفنج نرم است که اگر دقت کنید، هنگام خرید مانتو اداری زنانه، کت، پالتو، پیراهن مجلسی، شومیز و موارد مشابه، آن را در سرشانه لباسها خواهید دید. اسفنجی که فرمی نیمدایره دارد و در محل اتصال سرشانه به گردن، نازکتر است و هرچه به قسمت انتهایی یعنی سرشانهها نزدیک میشویم، ضخیمتر خواهد شد. هدف اصلی استفاده از اپل این است که نواقص اندام را بپوشاند و کمک کند تا لباس در بدن خوشفرمتر و زیباتر به نظر برسد.
ناگفته نماند اپلی که برای شومیز لباسهای مجلسی یا لباسهای زنانه مورد استفاده قرار میگیرد، هیچ شباهتی به اپل مورد استفاده در کت، پالتو یا مانتوهای رسمی اداری یا مجلسی زنانه ندارد. این تفاوت را هم در میزان ضخامت و مقاومت متریال استفادهشده در اپل لحاظ میکنند. البته اپل قیمت مانتو، پالتو، کت، شومیز یا پیراهن را تغییر نمیدهد؛ اما در حالت کلی میتواند ظاهر لباس را بسیار شیکتر و خوشفرمتر نشان دهد.
سوالات متداول
1- اپل چیست و چه کاربردی دارد؟
اپلها یا به عبارتی همان اپل لباس زنانه در اصل نوعی بالشت ابری اسفنجی و نرم است که آن را معمولا در قسمت سرشانهها به لباس میدوزند تا لباس صافتر و اتو کشیدهتر به نظر برسد.
2- آیا برای تمام لباسها میتوان از اپل استفاده کرد؟
اپل در سرشانه لباس مورد استفاده قرار میگیرد و بر همین اساس در بیشتر پوششها بهکار میرود. کت، پالتو، پیراهن، شومیز، لباس شب و مجلسی و موارد مشابه، از جمله لباسهایی هستند که در آنها از اپل استفاده میشود.
3- در حال حاضر هنوز هم اپل مانند سالهای ابتدایی مورد استفاده قرار میگیرد؟
واقعیت این است که خیر. البته اگر شما تمایل داشته باشید، میتوانید هنگام دوخت لباس خود از خیاط بخواهید که در قسمت سرشانهها، برای لباستان اپل بگذارد. همانطور که گفتیم، اپل بیشتر برای خوشفرمتر شدن اندام و هیکل افراد و برطرف شدن نواقص در قسمت سرشانهها مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما در سالهای اخیر اپل گزینهای دلخواه است که استفاده از آن در تمام لباسها الزامی نیست.
کلام آخر
در دنیای امروز، لباسها را بر اساس سلیقه افراد، ترند روز و آیتمهای مرسوم و مورد استفاده در هر فصل تهیه میکنند. شاید استفاده از اپل در دو دهه گذشته، مرسوم و البته معمول بود، اما در حال حاضر کمتر کسی را میتوان مشاهده کرد که جز در لباسهای رسمی، در سایر استایلهای معمول مانند استایل روزانه و کژوال خود، تمایلی به استفاده از اپل داشته باشد؛ شاید به این دلیل که اپلها گاه لباسها را اگزجره و بسیار اغراقآمیز در مقابل چشمان ما به نمایش درمیآورند؛ درحالیکه امروزه افراد با پذیرش خود واقعی خود، بیشتر تمایل دارند که هر آنچه را که هستند، نشان دهند و نه چیزی بیشتر یا کمتر از آن!