پارچه مخمل ، انواع مختلف مخمل و کاربردهای آن

پارچه مخمل ، انواع مختلف مخمل و کاربردهای آن
پارچه مخمل ، انواع مختلف مخمل و کاربردهای آن

شاید شما نیز از جمله افرادی باشید که تصور می‌کنند پارچه مخمل، به درد دوخت لباس و استایل کردن نمی‌خورد؛ در حالی که اصلا این‌طور نیست. برخلاف تصور شما، لباس‌هایی که با پارچه مخمل دوخته می‌شوند، خاص و شیک هستند و استایل شما را آراسته‌تر می‌کنند. البته برای استفاده و استایل با این پارچه باید نکات مختلفی را مدنظر قرار دهید و کاربرد آن را بشناسید. در ادامه این مطلب از مجله برنس مد قصد داریم تا به طور مفصل درباره پارچه مخمل صحبت کنیم و سپس راهنمای خرید، دوخت و نگهداری از این پارچه را ارائه دهیم؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

انواع پارچه مخمل

برخلاف چیزی که شاید شما تصور کنید، مخمل یک پارچه نیست و انواع مختلفی از پارچه‌های مخمل تولید می‌شوند که هر یک، ویژگی‌های خاص خود را دارند. در ادامه این بخش با انواع پارچه مخمل و خصوصیات آن‌ها آشنا خواهید شد.

مخمل ساده

مخمل ساده (Plain Velvet) را از پنبه می‌سازند و به همین دلیل، درخشش مخمل تولید شده از ابریشم یا الیاف مصنوعی را نخواهد داشت. البته این مخمل زیبایی خاص خود را دارد و از ویژگی‌های آن می‌توان به وزن زیاد و کشش کم اشاره کرد.

مخمل طرح‌دار

همان‌طور که از نام آن مشخص می‌شود، مخمل طرح‌دار (Pile-on-Pile Velvet)، طرح‌های زیبا و مختلفی دارد که برای دوخت پیراهن، تونیک، شلوار، ماکسی و... انتخاب جذابی است. شما می‌توانید با خیال راحت از لباس‌های دوخته شده با این مخمل استفاده کنید، چراکه چروک نمی‌شود و چسبنده نیست.

مخمل کبریتی

پارچه مخمل کبریتی

 

مخمل کبریتی (Cord Velvet)، شهرت و محبوبیت زیادی برای طراحی و دوخت لباس‌های مختلف دارد. از انواع این مخمل می‌توان به نوع ضخیم و نازک اشاره کرد که نوع ضخیم‌تر آن، مناسب روزهای سرد سال است. خطوط موازی سطح مخمل کبریتی، زیبایی آن را دو چندان کرده و یک پارچه خاص ساخته است.

مخمل کشی

با دوخت مخمل کشی (Stretch Velvet)، لباس‌های راحت و انعطاف‌پذیر دارید که در هنگام پوشیدن آن‌ها اذیت نمی‌شوید. البته بافت ضخیم این پارچه موجب می‌شود تا برای زمستان مناسب باشد.

مخمل لیون

از مخمل لیون (Lyons Velvet) می‌توان برای دوخت انواع لباس مانند کت، کلاه، لباس مجلسی و... استفاده کرد. بافت این نوع مخمل، متراکم‌تر بوده و نگهداری از آن نیز آسان‌تر است. اگر بودجه خرید مخمل‌های ابریشمی را ندارید، ما جنس لیون را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

مخمل برجسته

در مخمل برجسته (Embossed Velvet)، شاهد کلمات، اشکال و نماد‌هایی هستیم که روی پارچه نقش بسته‌اند. سطح برجستگی‌های پارچه را می‌توان لمس کرد و جلوه خاصی به پارچه می‌دهد. برای ایجاد این نقوش برجسته نیز از یک غلتک فلزی و فرایند گرم کردن پارچه استفاده شده است.

مخمل کوبیده

پارچه مخمل کوبیده

 

مخمل کوبیده (Crushed Velvet) یک شکل متمایز از پارچه‌های مخمل است که سطح پارچه حالت یکنواخت ندارد. بافت‌های این نوع پارچه متنوع هستند و با فشار دادن پارچه به دست می‌آیند. تمایز و جذابیت مخمل کوبیده، لباس و دکوراسیون شما را زیباتر می‌کند.

 مخمل موهر

مخمل موهر (Mohair Velvet) یک پارچه فاخر، گران قیمت و تجملی است که به طور خاص، از پشم بز آنگورا ساخته می‌شود. علاوه بر زیبایی و طبیعی بودن الیاف مخمل موهر، این پارچه دوام زیادی دارد و در برابر له‌شدگی نیز مقاوم است.

مخمل چکشی

مخمل چکشی (Hammered velvet) از جمله براق‌ترین انواع مخمل است که به صورت چکشی تولید می‌شود. زیبایی و براق بودن این پارچه، جلوه متفاوتی به لباس یا دکوراسیون منزل شما می‌دهد. یکی از دیگر ویژگی‌های مخمل چکشی ضخامت زیاد و لطافت پارچه است.

مخمل اوترچ

از مخمل اوترچ (Utrecht velvet) برای تولی مبلمان استفاده می‌شود، زیرا پارچه‌ای زمخت و ضخیم دارد که مناسب لباس و اکسسوری نیست. نام این نوع مخمل از شهری به نام اوترچ می‌آید که مرکز ساخت آن است.

مخمل پولکی

پارچه مخمل پولکی

 

همان‌طور که از نام آن مشخص می‌شود، در مخمل پولکی (Spangle)، سطح پارچه مخمل را با پولک پوشانده‌اند. همین پولک‌ها، شکل و ظاهر پارچه را متفاوت و جذاب‌تر می‌کنند. این پارچه معمولا برای دوخت لباس‌های مجلسی استفاده می‌شود و زرق‌وبرق خاصی دارد.

پونسون مخملی

مخمل پونسون (Ponson)، به طور کامل از ابریشم ساخته می‌شود و ابریشم تنها نخ استفاده شده برای دوخت آن است. با این پارچه، لباس‌های مجلسی زنانه و مانتو می‌دوزند و جلوه خاصی دارد. استفاده از ابریشم باعث شده تا این پارچه بسیار سنگین و لوکس و البته گران قیمت باشد.

مهمترین مشخصات پارچه مخمل

پارچه مخمل ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که آن را از دیگر انواع پارچه متمایز می‌کند. اگر این پارچه با الیاف طبیعی بافته شده باشد، کیفیت بیشتری داشته و ویژگی‌های بالاتری از این پارچه را ارائه می‌دهد. با این وجود، پارچه‌های مخمل الیاف مصنوعی نیز باکیفیت هستند و از جمله مزایا تمام پارچه‌های مخمل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نرمی و لطافت


وزن کم و سبکی


چروک پذیری کم


بدون آبرفت و اتورفت


درخشش و زیبایی

 
تنوع فوق‌العاده در طرح و رنگ


دوام و ماندگاری بالا

علاوه بر ویژگی‌ها و مزایا پارچه مخمل که در بالا معرفی کردیم، مانند هر محصول دیگری، پارچه مخمل نیز ممکن است معایب مختلفی داشته باشد. حساسیت به فشار و لمس، حفظ گرما و جذب مو و پرز را می‌توان از معایب پارچه‌های مخملی دانست. با این وجود، همچنان ویژگی‌های مثبت پارچه مخمل بیش از معایب احتمالی آن است. امروز این دو مدل پارچه را در طراحی‌های برند‌های مشهور و در لباس‌های ستارگان مد مشاهده می‌کنیم. هرچند این پارچه به خودی خود زیباست اما ست کردن یک لباس مخملی یا جیر کار آسانی نیست.برای داشتن تیپ مدرن وامروزی با این پارچه باید نکاتی را رعایت کرد مثلاً یکی از بهترین روش ها استفاده از اکسسوری مخملی است و یا استفاده از فقط یک لباس مخمل، مخمل یا جیر را می توان با چرم یا پارچه پولکی، جین یا کشباف ساده، پارچه پشم یا بافتنی به کار برد. برای پوشیدن مخمل جسارت در انتخاب رنگ به خرج دهید.

آیا مخمل همان جیر است؟

مخمل و جیر به دلیل لطافت و نرمی شباهت بسیار با هم دارند اما به دلیل تنوع در تولید، مدل های مشابه بسیار دارند در اصل پارچه جیر، پارچه ای لوکس است که در کیف های دستی، لباس، مبلمان و کفش از آن استفاد می شود.

جیر، چرم ظریفی است که به گرد و غبار، خاک و پاره شدن بسیار حساس است و به دلیل تولید جیرهای مصنوعی که شباهت بسیاری به مخمل دارد  با مخمل اشتباه گرفته می شود.

 اما مخمل نوعی پارچه کرکی است که از ابریشم، پنبه، کتان یا پشم بافته می‌شود. مخمل به علت دشواری ساخت و تولید، معمولاً جزء پارچه‌های اشرافی و لوکس محسوب می‌شود؛ گرچه با پیشرفت فناوری روز، تولید آن هزینهٔ کمتری پیدا کرده‌است.

صفت «مخملی» اشاره مستقیم به لطافت و نرمی این نوع پارچه دارد و منظور از آن «به نرمی مخمل» است. این پارچه قدمتی طولانی در تاریخ منسوجات دارد و امسال دوباره و پس از چند دهه به دنیای مد بازگشته است.

پارچه مخمل چگونه تهیه می‌شود؟

 

فرایند تولید پارچه مخملی

 

تولید پارچه مخمل، فرایند پیچیده‌ای است که با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته انجام می‌شود. در این فرایند، ابتدا نخ موردنیاز برای دوخت پارچه را انتخاب می‌کنند که ممکن است از الیاف طبیعی یا مصنوعی باشد. در مرحله بعد پارچه‌ها به دستگاه بافت منتقل شده و به صورت خطوط موازی و منظم بافته می‌شوند.

پس از خروج پارچه از دستگاه بافت، مرحله رنگ‌بری است که در این مرحله، پارچه، رنگ و طرح‌های متنوعی می‌گیرند. در ادامه مرحله پرداخت انجام می‌شود که به صورت دستی یا اتوماتیک است و در پایان این مرحله، پارچه‌ها به بافتی نرم و لطیف می‌رسند. در نهایت نیز پارچه‌ها را خشک کرده و بسته‌بندی می‌کنند.

کاربردهای پارچه مخمل

دوخت لباس و استفاده برای تولید مبل، پرده و روبالشتی را می‌توان دو زمینه اصلی کاربرد پارچه‌های مخمل معرفی کرد. انواع لباس‌های مجلسی زنانه را با پارچه‌های مخمل می‌دوزند که اغلب در دوخت آن‌ها، پارچه‌های مخمل با الیاف طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرند. البته در تهیه دیگر لباس‌ها مانند جلیقه، کت، دامن و... نیز می‌توان از پارچه مخمل استفاده کرد.

جذابیت‌های بصری و زیبایی پارچه مخمل باعث می‌شود تا از آن در دکوراسیون و طراحی فضای داخلی نیز استفاده شود. مبل، کوسن، پرده، روتختی، ملحفه و... از جمله وسایل منزل هستند که آن‌ها را با پارچه‌های مخمل نیز تولید می‌کنند.

زمان استفاده از پارچه مخمل

لباس‌های زمستانه با پارچه مخمل

 

انتخاب اینکه چه زمانی لباس‌هایی با پارچه مخمل بپوشید، به سلیقه شما بستگی دارد. با این وجود، لباس‌های مجلسی که با پارچه‌های مخمل تولید می‌شوند، لباس‌های لوکس و فاخر هستند که برای مهمانی‌های خاص و مجلل، شکوه ویژه‌ای به استایل شما می‌دهند. البته دقت داشته باشید که پارچه این لباس‌ها باید از جنس ابریشم و پنبه خالص باشد. کت و جلیقه‌های مخملی نیز عایق گرمایی خوبی هستند و در فصل پاییز و زمستان، علاوه بر ایجاد یک استایل خاص، شما را گرم نگه می‌دارند.

پارچه مخمل را چطور استایل کنیم؟

برخی افراد به اشتباه تصور می‌کنند که استایل با لباس‌های مخمل جذاب نیست؛ در حالی که این باور اشتباه است. اگر برای خرید لباس‌های مخمل به سراغ پارچه‌های باکیفیت و الیاف طبیعی بروید، یک استایل شیک و زیبا خواهید داشت. از نکات استایل کردن با لباس‌های مخمل، موارد زیر را مدنظر قرار دهید:

ژاکت یا کت مخمل را با شلوارهای پارچه‌ای و رسمی بپوشید تا خودنمایی بیشتری داشته باشد.


لباس‌های مخمل با رنگ‌های مشکی و تیره، استایل شما را شیک‌تر و جذاب‌تر می‌کنند.


استایل شما با شلوار مخمل، زمانی جذاب می‌شود که پاهای شما کشیده و لاغر باشند.


کفش‌های مخمل را در کنار شلوار جین و سویشرت یا آیتم‌های مخمل مانند کت و جلیقه مخملی بپوشید.


اکسسوری‌ها مانند کیف و کروات مخمل را می‌توانید با کت‌های مخمل یا استایل‌های کلاسیک دیگر ست کنید.

محبوب ترین رنگ های مخمل

پارچه مخمل زرشکی

 

پارچه‌های مخمل با رنگ‌ها و طرح‌های مختلف تولید می‌شوند و محدودیت رنگی برای این پارچه وجود ندارد. از محبوب‌ترین رنگ‌های مخمل می‌توان به مرواریدی، آبی، زرشکی، آلبالویی، زمردی، صورتی و سیاه اشاره کرد. این رنگ‌ها می‌توانند زیبایی استایل یا دکوراسیون منزل شما را دو چندان کنند. در هنگام خرید پارچه مخمل، خواب پارچه را با دست جابه‌جا کرده و تغییر رنگ را ببینید تا با خیال آسوده خرید خود را انجام دهید.

راهنمای خرید پارچه مخمل

مخمل را می‌توان نوعی پارچه کلاسیک دانست که علاوه بر زیبایی و کیفیت بالا، همیشه مد است. اگر قصد خرید پارچه مخمل و دوخت لباس یا روتختی و ملحفه را دارید، به نکات زیر توجه کنید:

تعیین مدل لباس: انتخاب نوع مخمل به لباس شما بستگی دارد. مثلا برای دوخت پیراهن‌های ماکسی از مخمل کشی و برای مدل‌های دراپه دار از مخمل ریزش دار استفاده می‌شود.


کیفیت پارچه: با توجه به نوع الیافت استفاده شده برای دوخت پارچه، کیفیت آن متفاوت خواهد بود. اگر قصد دوخت لباس مجلسی دارید، پارچه‌هایی با الیاف طبیعی را انتخاب کنید.


انتخاب رنگ پارچه: پرزهای سطح پارچه مخمل، سایه و کمی خطای دید ایجاد می‌کنند. اگر چاق هستید، از رنگ‌های تیره‌تر استفاده کنید تا پارچه مخمل، شما را چاق‌تر نشان ندهد.


بررسی جهت پرزها: در هنگام خرید پارچه مخمل، جهت پرزهای آن را با دست بررسی کنید. با تغییر خواب این پرزها، رنگ پارچه تیره‌تر یا روشن‌تر می‌شود.

راهنمای دوخت پارچه مخمل

دوخت پارچه‌های مخمل

 

به دلیل حساسیت و ظرافت پارچه مخمل، دوخت آن نیز به مهارت خاصی نیاز دارد. برای دوخت پارچه‌های مخمل باید نکات مختلفی را رعایت کنید که از جمله این نکات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

انتخاب جهت برش پارچه به سلیقه شما بستگی دارد، اما برش برخلاف جهت خواب مخمل، موجب می‌شود تا پارچه تیره‌تر به نظر برسد.


تمامی قطعات الگو را در یک جهت روی پارچه پهن کنید و برش بزنید.


پیش از برش پارچه، باید الگو را روی آن فیکس کنید و برای این کار، سوزن‌های تیز و بلند، انتخاب بهتری هستند.


نخ ابریشمی مرسریزه بهترین انتخاب برای دوخت پارچه‌های مخمل است.


در دوخت مخمل، برای چرخ‌های خانگی باید از سوزن ژرسه یا سرآبی استفاده کنید و سوزن شماره ۱۱ نیز برای چرخ‌های صنعتی مناسب است.


پیش از دوخت با چرخ خیاطی، قطعات پارچه را به هم کوک بزنید تا زیر چرخ جابه‌جا نشوند.


برای دوخت راحت پارچه مخمل با چرخ، درجه دوخت را درشت کرده و کشش نخ را کمی شل کنید.


از زیپ‌هایی استفاده کنید که نوار نخی دارند و دقت داشته باشید که زیپ‌های ظریف را در دوخت پارچه‌های مخمل به کار نبرید.

نکات مهم در نگهداری از پارچه مخمل

پارچه‌های مخمل حساس هستند و به دلیل آسیب‌های مختلف، ممکن است بافت پارچه از بین برود. برای افزایش طول عمر لباس‌ها با پارچه مخمل، نکات زیر را مدنظر قرار دهید تا پارچه به خوبی حفظ شود:

برچسب نکات مراقبتی لباس را به دقت بخوانید و مطابق آن عمل کنید.


اگر چیزی روی پارچه ریخت، یک دستمال را در محل لکه فشار دهید و دستمال را روی مخمل نمالید.


پارچه‌های مخمل به ویژه الیاف طبیعی را به خشک‌شویی بدهید.


اگر پارچه را در خانه می‌شویید، قبل از شستن، آن را پشت و رو کنید و پارچه را چنگ نزنید و محکم نفشارید.


برای اتو کردن مخمل باید، از اتو بخار استفاده کنید؛ چراکه اتوهای پرسی به پارچه آسیب می‌زنند.


برای جلوگیری از تغییر رنگ پارچه مخمل، آن را زیر تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید.

شستشو و اتوکشی پارچه مخمل

اتوکشی پارچه‌های مخمل

 

پارچه مخمل، پارچه‌ای حساس است که برای شستن آن باید دقت کنید. این نوع پارچه باید با یک شوینده صابونی ملایم و بدون ترکیبات قلیایی شسته شود تا به بافت پارچه آسیبی نرسد. ابتدا شوینده را در یک ظرف آب حل کنید و سپس پارچه را داخل ظرف قرار دهید و به آرامی بشویید. مناطقی از پارچه که لک دارند را نیز با یک فرچه خیلی نرم پاک کنید. برای شستن پارچه مخمل، بهتر است تا جای ممکن از ماشین لباس‌شویی استفاده نشود.

پارچه مخمل چروک نمی‌شود و به همین دلیل نیاز به اتوکشی ندارد. پس از شستن لباس، آن را صاف و منظم روی بند رخت پهن کنید تا خطوط چروک روی پارچه به وجود نیاید. با این وجود اگر باز هم احساس کردید که لباس شما نیاز به اتوکشی دارد؛ روی لباس خود یک پارچه سفید و تمیز پهن کرده و فقط از اتو بخار استفاده کنید.

قیمت پارچه مخمل

به طور کلی، قیمت پارچه‌های مخمل، بیش از دیگر انواع پارچه است، اما برای قیمت آن نمی‌توان نرخ ثابتی را معرفی کرد. هزینه پارچه مخمل به نوع پارچه و ابعاد و اندازه آن بستگی دارد. پارچه‌هایی که با الیاف طبیعی همچون ابریشم و پنبه خالص بافته می‌شوند، قیمت بیشتری در مقایسه با پارچه‌های مخمل الیاف مصنوعی مانند نخ و کتان دارند. البته پارچه‌های الیاف طبیعی باکیفیت‌تر هستند، اما بهای این کیفیت، پرداخت هزینه بیشتر خواهد بود. شما می‌توانید با مراجعه به فروشگاه‌های حضوری یا آنلاین، از قیمت انواع پارچه مخمل، مطابق نرخ روز آگاه شوید.

خرید لباس‌ها و وسایل خانه از جنس پارچه مخمل در فروشگاه‌های معتبر

مبل از جنس پارچه مخمل

 

در این مطلب به معرفی انواع پارچه مخمل پرداختیم و نکات خرید، دوخت و نگهداری این پارچه را بررسی کردیم. پارچه مخمل به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد خود، در لباس‌ها و آیتم‌های مختلفی از استایل و همچنین پرده و پارچه مبل مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته دامنه کاربرد پارچه‌های مخمل به نوع پارچه نیز بستگی دارد و باید به آن توجه کرد.

فروشگاه‌های مختلفی چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین، در زمینه فروش خود پارچه یا لباس‌ها و لوازم منزل با پارچه مخمل فعالیت می‌کنند. فروشگاه اینترنتی برنس مد یکی از بهترین فروشگاه‌های آنلاین برای خرید منسوجات با پارچه مخمل است. در این فروشگاه شما می‌توانید انواع پوشاک زنانه و مردانه، کیف و کفش، لوازم خانگی و... را با قیمت‌های مناسب خریداری کنید. از مزایا خرید از برنس مد می‌توان به تنوع محصولات، کیفیت بالا، عرضه برندهای معتبر، قیمت‌های مناسب، تخفیف‌های جذاب، سادگی فرایند خرید و ارسال سریع سفارش‌ها اشاره کرد.